Domowe śniadanie – co serwować z rana w agroturystyce?
Domowe śniadanie – właśnie takie smakołyki powinny pojawiać się na stole w klimatycznej agroturystyce. Tutaj goście nie chcą bufetu pełnego egzotycznych owoców, wędzonego łososia, francuskich serów i włoskich wędlin. Dużo chętniej zasmakują tego, co, podobnie jak sama agroturystyka, przenosi ich w czasie do dziecięcych wspomnień wakacji u babci. Takie śniadania – domowe, proste i w tej prostocie magiczne – na pewno się sprawdzą. Przeczytaj!
Domowe śniadania ze świeżym pieczywem
Zapach świeżo upieczonego chleba, rozlewający się po całym obiekcie, obudzi Twoich gości szybciej, niż zrobiłoby to stado kogutów. Do zrobienia swojego pieczywa wcale nie trzeba umiejętności ani dużego zapasu czasu. Bułeczki bez drożdży zrobisz w mniej niż godzinę – przy podawaniu będą jeszcze ciepłe. Ciasto na chleb drożdżowy zarób dzień wcześniej, a rano będzie potrzebowało około 40-50 minut w piekarniku.
Do domowego pieczywa podaj równie domowe dodatki:
- masło i margarynę,
- wędliny od lokalnego rzeźnika,
- samodzielnie przygotowany dżem z sezonowych owoców,
- sery żółte,
- twaróg z przyprawami,
- domowej roboty pastę rybną,
- majonez.
Oczywiście pamiętaj także o klasycznych kanapkowych wariantach – masło orzechowe czy krem czekoladowy to dla młodszego pokolenia również smaki dzieciństwa.
Słodkości domowej roboty
Kolejna rzecz do zrobienia w domu – bułeczki z czekoladą, drożdżówki z konfiturami, rogaliki do smarowania i inne cuda klasycznego śniadania na słodko. Podobnie jak pieczywo wytrawne, słodkie wypieki nie wymagają wiele umiejętności kulinarnych. Wiele można piec równocześnie ze zwykłym pieczywem tzn. na tym samym trybie i temperaturze, więc domowe śniadanie nie będzie wymagało dodatkowego zużycia prądu.
Śniadanie domowe pełne koloru i świeżości
Owoce i warzywa – z tego słynie wieś i tego nie może zabraknąć na śniadaniu w agroturystyce. Zaserwuj jak największy wybór świeżych, sezonowych okazów. Cudownie gdyby pochodziły od znajomego rolnika – goście na pewno docenią ekologiczny wybór. Może w pobliżu jest sad, z którego możesz kupić owoce, a goście będą mogli go zobaczyć?
Oczywiście, poza sezonowymi owocami polskiego pochodzenia, zawsze warto zaproproponować gościom banany, pomarańcze czy arbuzy – to na stałe weszło do rodzimego menu. Nie ma więc powodu, by agroturystyka koniecznie rezygnowała z nie-czysto-swojskich przysmaków.
Najbardziej śniadaniowe potrawy w Polsce
Francuzi mają croissanty, Anglicy mają fasolkę, a Polacy na śniadanie najchętniej jadają świeżo przygotowane:
- jajecznicę, jajka na miękko, jajka sadzone, jajka na twardo
- naleśniki, omlety i racuchy
- płatki owsiane w różnych konfiguracjach
- tosty obficie napakowane dodatkami.
Zaproponuj gościom przygotowanie takich dań na życzenie. Szkoda by było zmarnować żywność, więc nie rób na zapas – to i tak najlepiej smakuje na świeżo. Wszystkie klasyki przygotowuje się bardzo szybko.
Jeżeli Twój rejon słynie z konkretnych przysmaków nadających się na śniadanie (np. góralski oscypek), umieść go w menu i zaproponuj zwłaszcza osobom przyjeżdżającym z daleka. Lokalna kuchnia to jeden z powodów wybierania agroturystyk zamiast miejskich hoteli.
Wybór dla wegan na domowe śniadanie roślinne
Wśród propozycji śniadaniowych nie może zabraknąć opcji, które są domowymi śniadaniami dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Przy przyjmowaniu gości zapytaj o ich preferencje żywieniowe. Jeżeli ktoś jest weganinem zadbaj o dostępność:
- wegańskiego pieczywa zrobionego w domu (równie łatwe co to z jajkami)
- wegańskich słodkich wypieków (a więc bez mlecznej czekolady i miodu!)
- hummusu – pasty z ciecierzycy, pochodzącej z Bliskiego Wschodu,
- wegańskiego majonezu – jest dostępny m.in. w Biedronce,
- tofu – sojowego sera uwielbianego przez wegan, bardzo wielofunkcyjnego w kuchni,
- guacamole – pasty z awokado i limonki, dobra do pieczywa,
- awokado do tostów – tosty z awokado smakują nie tylko weganom.
W kuchni powieś kartkę z przepisem na wege-naleśniki, tofucznicę i roślinne placki owsiane.
Alergie, cukrzyca, diety
Przy przyjmowaniu nowych gości pod swój dach wypytaj ich o wszystkie wykluczenia dietetyczne. W żadnej agroturystyce nie powinno zabraknąć bezglutenowego pieczywa, ciastek bez jajek, mleka bez laktozy, słodzika np. erytrolu. Pamiętaj – rzeczy bezglutenowe muszą być trzymane osobno, szczelnie odizolowane od produktów zawierających gluten, bo może bardzo łatwo dojść do zanieczyszczenia!
Jako prowadzący agroturystykę, zgromadź wiedzę na temat restauracyjnego postępowania z produktami zawierającymi alergeny. To niezwykle ważna kwestia, a, niestety, wciąż bywa zaniedbywana przez pracujących w gastronomii i hotelarstwie.
Zadbaj, by w Twoim obiekcie możliwe było przygotowanie np.:
- bułeczek z bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- płatków owsianych na mleku bezlaktozowym,
- racuchów słodzonych erytrolem, czyli słodzikiem bezpiecznym dla cukrzyków,
- naleśników bez jajek.
Odwiedzający Cię alergicy będą zachwyceni troską o ich zdrowie i dobre samopoczucie. Gwarantujemy, że docenią to w swoich recenzjach. W dzisiejszych czasach ludzie są coraz bardziej świadomi ograniczeń, jakie stwarzają przewlekłe problemy pokarmowe. Respektują zasady narzucane przez lekarzy i takich też miejsc szukają.
Śniadania domowe powinny bazować na żywności przygotowanej od podstaw w kuchni agroturystyki. Rzemieślnicze, świeże wypieki, warzywa i owoce od lokalnych dostawców, wybór klasycznych potraw śniadaniowych – to musi być w menu. Zadbaj także o preferencje wegan oraz opcje dla osób na dietach wykluczeniowych – duża część trafiających do Ciebie gości ma jakieś ograniczenia, a wychodząc im naprzeciw z miejsca zyskasz +100 punktów!