Kuchnia włoska w polskiej agroturystyce
Włochy kojarzą się ze spokojnym rytmem życia. Przyjemne ciepło zachodzącego słońca, uśmiechnięci ludzie bez pośpiechu wracający do domów, urzekający zapach pysznego jedzenia – to sielski, włoski krajobraz.
Szczególne miejsce zajmuje w nim włoska kuchnia. Ze względu na niepowtarzalny smak i prostotę wykonania jest popularna na całym świecie, również w Polsce. Dania kuchni włoskiej tak bardzo wrosły w naszą kulturę, że można je spotkać nawet w polskich gospodarstwach agroturystycznych. Na jakie dania możemy się tam natknąć?
Kuchnia włoska – najważniejsze cechy
Kuchnia włoska rozwija się właściwie od czasów Cesarstwa Rzymskiego. Choć na północy Włoch popularne są nieco inne potrawy niż na południu, można znaleźć sporo wspólnych cech kuchni z całego Półwyspu Apenińskiego.
Włoskie potrawy często są przygotowywane na bazie warzyw. Popularne są także sery włoskie, zwłaszcza parmezan, oraz przyprawy takie jak oregano, bazylia czy rozmaryn. Włosi gustują w mącznych potrawach z makaronem i pizzą na czele. Do tego mocno obecne są ryby, a do wielu dań dodaje się oliwę.
Przygotowywanie włoskich potraw zazwyczaj nie jest zbyt skomplikowane. Sekret smaku tradycyjnych dań polega na starannym doborze najlepszych składników.
Kuchnia włoska w Polsce – najpopularniejsze potrawy
Dziś w Polsce można dostać zarówno gotowe włoskie produkty, jak i samemu skomponować ciekawe posiłki na bazie włoskich pomysłów. Jednym z najłatwiej dostępnych dań jest pizza. Pizzerie znajdują się właściwie w każdym mieście i wielu mniejszych miejscowościach.
Nad Wisłą popularne są również włoskie makarony. Wśród nich króluje długie spaghetti, ale także tagliatelle, penne czy lasagne (każdy z nich można kupić w sklepie https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie). Włosi zbiorczo określają je jako “pasta”. Polacy chętnie jedzą także włoskie risotto z ryżu.
Do polskich kopytek nawiązują włoskie gnocchi, na południu spożywane zwykle jako pierwsze danie. Popularność w Polsce zdobył także mięsno-warzywny sos ragu. Poza tym na naszych stołach często goszczą włoskie sery – oprócz parmezanu zwłaszcza mozzarella i gorgonzola.
Wiele osób ceni też włoskie desery. Do najchętniej pałaszowanych słodkości należy tiramisu z serkiem mascarpone oraz panna cotta przygotowywana ze śmietanki z żelatyną. Do tego wszystkiego dochodzą włoskie wina z chianti na czele.

Kuchnia włoska w gospodarstwach agroturystycznych – degustacje i warsztaty
W związku z popularnością włoskich dań na kuchnię z południa Europy można się natknąć również w polskich gospodarstwach agroturystycznych. Chętnie podejmowaną inicjatywą i atrakcją dla gości bywają tam bowiem różnego rodzaju warsztaty kulinarne.
Dzięki dostępności świeżych warzyw czy serów agroturyści mogą samodzielnie wykonać danie od początku do końca. Najpierw zbierają pomidory, bazylię oraz inne warzywa. Potem je selekcjonują i przygotowują do podania – na przykład umieszczając na pizzy.
To właśnie własnoręczne wykonanie pizzy własnego pomysłu bywa bowiem świetną zabawą dla całej rodziny, którą oferują gospodarze agroturystycznych placówek. Oprócz tego w takich miejscach często można również zasmakować włoskich specjałów wzbogaconych o typowo polskie akcenty.
Tak powstają choćby rodzime wariacje spaghetti czy risotto. Potrawę na bazie ryżu można na przykład spożywać z tradycyjnymi pomidorami, czosnkiem i serem, ale wzbogacone o polskie kurki, kiełbasę i pora.
Degustacje włoskich produktów
W Polsce można znaleźć jednak również gospodarstwa agroturystyczne, które nie nawiązują do polskich, wiejskich tradycji. To placówki stylizowane na domostwa z innych krajów. Dlatego pod niektórymi gospodarstwami pasą się lamy czy alpaki, a pod innymi owce jakby wyjęte ze szwajcarskich lub austriackich łąk.
W Polsce można trafić również na gospodarstwa urządzone na włoską modłę. Ich właściciele zapewniają dostęp do gotowych włoskich przysmaków. Świeża ricotta na śniadanie, obiad wzbogacony o pesto, a jako przekąski focaccia czy bruschetta, do tego włoskie wędliny – to często włoskie menu w polskich warunkach.
W niektórych gospodarstwach goście mogą również uczestniczyć w degustacjach włoskich przysmaków. To gratka dla smakoszy i jeszcze jeden dowód na to, że agroturystyka ma więcej zalet, niż mogłoby się wydawać.